ASSESSORIA JOVE - SALUT MENTAL: Maneig de l'ansietat i la depressió

Et suggerim diversos consells per disfrutar d'un estil de vida saludable i prevenir possibles estats de depressió i ansietat.

L'ansietat i la depressió són trastorns mentals i emocionals que es poden manifestar mitjançant símptomes com mareig, sudoració, taquicàrdia, insomni, cansament, apatia, tristesa ... Posant en perill la nostra salut mental i impedint portar una vida normal.

Controlar aquests símptomes pot ser complicat però cal intentar reduir-los fins al punt que no influeixin de manera negativa en el nostre dia a dia. Amb perseverança és possible, fins i tot, fer-los desaparèixer.

Amb aquests consells s'intentarà que el teu cervell segregue unes hormones anomenades endorfines i que són conegudes com a "hormones de la felicitat" i augmentarà també la capacitat d'afrontar situacions que et puguin crear malestar.

Gràcies a aquesta sensació de benestar contribuirem en la prevenció de possibles estats d'ansietat / depressió i / o a la recaiguda d'aquests trastorns. 

1. FES EXERCICI: Quan el cos comença a realitzar activitat física augmenta el nivell d'endorfines.

2. MENJA DE MANERA EQUILIBRADA: L'alimentació exerceix una influència fonamental en el teu estat d'ànim, per exemple, si no prens suficients proteïnes et costarà més segregar endorfines.

3. DESCANSA PROU: Intenta dormir mínim 7 h, és el temps necessari perquè el cos i la ment "es reparen" i tornen a sentir-se com nous.

4. FORMES ALTERNATIVES DE MANEIG DE L'ESTRÈS I DEPRESSIÓ: Per Exemple  esports com Ioga, Pilates o tècniques de relaxació com meditació guiada, 'mindfulness'...

Practicant aquestes activitats et desapareixeran les contractures musculars i experimentaràs una sensació de benestar i relaxació profunda.

5. COMUNICA LES TEUES EMOCIONS A LES PERSONES QUE ET TRANSMETEN MÉS CONFIANÇA: Expressar els sentiments o pensaments difícils et trauran un pes de damunt i el teu estat anímic millorarà notablement. Les carícies i les abraçades als nostres éssers estimats poden ajudar-te també a augmentar el teu benestar.

6. PENSA, PARLA I ACTUA "EN POSITIU": Intenta veure les coses positives que t'envolten i utilitza paraules amables per transmetre-les. Sigues agraït. Aprèn a perdonar i a oblidar, tindràs una vida més tranquil·la sense rencor acumulat. Pensa que la situació desagradable per la qual pots estar passant només és un obstacle momentani i t'ajudarà a afrontar els problemes amb més motivació. Estalviat comentaris o situacions tòxiques en què predominin el negativisme (queixes, xafarderies ...)

7. ESCRIU EN UN DIARI O LLIBRETA: Si no hi ha ningú a prop a qui pugues recórrer per "desfogar-te" comença a escriure, és una bona manera d'alliberar els pensaments negatius. Expressa els teus sentiments i emocions escrivint.

8. TORNA A FER EL QUE ET FEIA FELIÇ O INTENTA DESCOBRIR QUÈ ET POT FER FELIÇ: Si sents que comences a sentir-te trist o ansiós pots posar en pràctica activitats que saps que et fan sentir bé. Si no estàs molt segur de què és el que més t'agrada i dóna satisfacció a la vida, intenta amb diferents activitats com fer algun taller de cuina, jardineria, dibuix, tocar un instrument, classes de ball, de cant ...

9. APRÈN A PASSAR EL TEMPS AMB TU MATEIX: Fes coses que et vinguen de gust i que et facen sentir millor. Per exemple, passeja per la platja, pel parc, pren el sol, si tens mascota vés acompanyat d'aquesta, mira una pel·lícula, comença una bona lectura ...

10. PASSA TEMPS A L'AIRE LLIURE I GAUDEIX DE LES XICOTETES COSES: El sol és l'antidepressiu per excel·lència". Busca llocs assolellats perquè el teu cervell segueixi segregant hormona de felicitat: la platja, la muntanya ... Disfruta de les coses del dia a dia, intenta fugir de la rutina i l'avorriment. 

Si seguint aquests consells encara et sents malament, vos deixem una sèrie de recursos on es pot acudir: 

  • Centres d’Atenció Primària (CAP): Centres de salut o Consultoris. Demana cita amb el teu metge/metgessa. Si es considera necessari derivaran el teu cas a una Unitat de Salut Mental (USM) o la Unitat de salut mental infantil i de l’adolescència (USMI o USMI-A). 
    • Centre de Salut de Castelló, atenció telefònica: 962 45 72 40
  • Departament de Joventut, Ajuntament de Castelló: "Assessoria Jove" amb la tècnica de Joventut, demana cita al 647479012
  • Serveis Socials, Ajuntament de Castelló: Actualment disposa d'un servei d'atenció psicològica, demana cita al 962452612. 
  • Programa #Bnestar Jove del Departament de Joventut Mancomunitat de La Ribera Alta: 
    Pots demanar cita al 661256225 (Yolanda, psicòleg)

Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris