ASSESSORIA JOVE - CONSELLS D'ORIENTACIÓ LABORAL : Com redactar un CV?

Consells per a redactar un CV 

Tindre un Curriculum vitae eficaç, que desperte suficient interés, és clau en la cerca d'ocupació.


El Currículum NO és:


· un relat de la teua vida

· un inventari del que tens i eres

· una base de dades dels teus assoliments personals i professionals

· una manifestació de les teues aspiracions

· una descripció de les teues qualitats

· una declaració de les teues actituds

· una parenceria única de disseny gràfic

· un exercici literari


El Currículum és:

L'exposició veraç, clara i succinta dels teus senyals d'identitat, la teua formació acadèmica i la teua experiència professional.


¿Un només CV o varis?


El currículum no es redacta una vegada, i punt, afegint de tant en tant noves informacions.


Cal reelaborarlo quantes vegades calga, no solament per a agregar nous estudis i experiències, sinó, sobretot, perquèun mateix currículum, excepte excepcions, no serveix indistintament per a totes les destinacions.


Has de tenir molt en compte a on vas a dirigir-ho i quin tipus de dades seran els més interessants, per a orientar tota la redacció en aqueixa adreça. Bàsicament és com fer un Cv a la carta per a cada lloc. Tampoc es tracta de començar sempre de zero, simplement si el Cv ha d'adequar-se a cada lloc hauràs d'elaborar diversos models diferents de Cv.


Recomanació: fer Cv model en constant actualització, on s’ordene tots els teus coneixements, experiències, habilitats,.... a partir d'ací anar extraient la resta de Cvs dirigits.


Coneix la destinació del CV


Per tant, el més important és conèixer anticipadament la destinació de la teua Cv. 


De quina empresa o institució es tracta, quin és la seua ràdio d'acció, quines connexions productives o d'influència la sustenten o naixen d'ella, quin és el seu àmbit estructural i productiu, quina importància té l'empresa en el sector, com és la seua política de personal, amb quins recursos humans compte, quin és el perfil de l'empleat que cerca, quina classe de treball ofereixen,....


Algunes dades no són fàcils d'aconseguir (encara que molts pots esbrinar-los per Internet), però et resultarà útil conèixer-los, especialment els relatius al perfil del candidat i a les tasques del lloc de treball, aspectes determinants per a una entrevista intel·ligent.


Perquè...¿quin és l'objectiu del currículum? Aconseguir que t'entrevisten, per a tenir l'oportunitat de demostrar el bon aspirant que eres.


Per tant, no hi ha dubte que la informació que obtingues sobre l'empresa t'ajudarà a construir un CV adaptat, dirigit a l’empresa on postules per un lloc de treball i contestar a més d'una pregunta en una futura entrevista de treball.


Redacció

Et recomanem redactar el currículum en estil directe i concís, evitant circumloquis i frases llargues. Sempre que siga possible, limita't a una línia per dada.

¿Què guanyes amb açò? Per a començar que el teu currículum siga llegit abans. I no és poc, enfront de la competència curricular que s'acumula damunt de la taula de qui pot decidir el teu immediat futur.

La disposició visual de l'escrit ha d'anar encaminada, doncs, al fet que el teu currículum siga de lectura ràpida, no perquè té menys contingut que uns altres, sinó perquè està ben estructurat, amb les dades degudament ordenades, cronològica o temàticament, o bé per grau d'importància.

I al mateix temps, opta per la claredat. Acurtar el currículum no és sembrar-ho de sigles i abreviatures que només persones iniciades puguen desxifrar on l'argot dels xats i SMS ha de ser absolutament oblidat del currículum i de la carta de presentació.

Extrema la vigilància amb l'ortografia, i mai escrigues gens sense abans resoldre el dubte de com s'escriu: consulta al diccionari. Serveix-te també del corrector automàtic del teu ordinador perquè moltes vegades se'ns colen errates que no veiem a simple vista.

Usa sempre models originals, que donen a entendre que han sigut redactats expressament per a l'ocasió.

Llevat que s'indique una altra cosa en l'oferta de treball, no has d'acompanyar el currículum de documentació alguna: ni títol, ni expedient acadèmic, ni diplomes de cursos o idiomes, ni certificacions professionals, ni cartes de recomanació,... Si l'ocupador vol veure'ls ja te'ls demanarà.

Algunes empreses gestionen els currículums a través de la seua web corporativa, habilitant per a açò un model estàndard que s'envia telemàticament. Açò simplifica molt la tasca, però, a canvi, t'impedeix plasmar el currículum personalitzat que t'agradaria. En aquest punt, com veus, les regles del joc les posen uns altres.

 

Estructura

És l'etern dubte a l'hora de redactar el currículum. 

Un apartat important en Cvs enviats per a un lloc concret és l'Objectiu professional, que es tradueix en les nostres aspiracions professionals. 

Et proposem aquesta estructura estàndard:

Dades Personals

Formació Acadèmica

Formació Complementària

Objectiu professional

Experiència professional

Idiomes

Informàtica i Competències Digitals


Competències o Habilitats Socials

Referències (Si tens d'anteriors processos indica-ho ací. La fulla de la referència, en concret, es pot adjuntar al final o reservar-la per a l'entrevista)

Altres dades d'interès




Recorda…

  • El teu currículum no ha d'excedir de dues pàgines.
  • Has de cuidar l'estil i evitar els errors d'ortografia.
  • Abans d’enviar-ho, convé sotmetre-ho a una lectura crítica por parteix de tercers.
  • Has de cuidar la imatge: disseny, caràcters apropiats al contingut, presentació que facilite la lectura…
  • Si decideixes incloure una fotografia, ha de ser recent i de grandària carnet.


Enllaços amb exemples i més consells:


Publica un comentari a l'entrada

0 Comentaris